Drukte bij de huisartsen: wat kunt u doen?
U heeft ongetwijfeld de laatste tijd veel in de media gehoord dat de huisartsen het erg druk hebben. Dat wil echter niet zeggen dat wij u niet verder kunnen helpen of dat u uw zorg moet uitstellen! Het vraagt gewoon om iets meer planning zodat iedereen tijdig de gepaste hulp kan krijgen. Ook u kan ons helpen om deze planning vlot te laten verlopen. Daarom delen we graag onderstaande tips met u.
- Heb je een afspraak nodig, wacht dan niet te lang om deze vast te leggen.
- Zie je online geen afspraken beschikbaar staan? Bel dan naar de praktijk. Doorgaans hebben de elke dag nog afspraken ter beschikking die niet online staan, specifiek voor mensen met dringende problemen.
- Geef aan of het een dringende afspraak is of niet.
- Geraak je ‘s ochtends niet meteen telefonisch binnen in de praktijk? Heb geduld, waarschijnlijk zijn de telefoonlijnen overbezet. Probeer het over een vijftal minuten nog eens.
- Ga voor elke consultatie na of je nog voorschriften voor je vaste medicatie nodig hebt en bespreek dit tijdens je afspraak.
- Hou je telefoongesprek met je arts zo kort mogelijk. Heb je meer tijd nodig, maak dan een afspraak.
- Twijfel je of je een doktersafspraak nodig hebt? Kijk het na op: moetiknaardedokter.be
Bij geplande controles
- Als je op een geplande controle moet komen, boek dan liefst één of twee weken op voorhand je afspraak in.
- Geplande controles plan je bij voorkeur niet op maandagen, brugdagen of na een verlengd weekend. Zo kunnen mensen die in het weekend ziek worden vlot terecht.
- Plan routine afspraken bij voorkeur buiten de vakantie periodes. Vaak nemen huisartsen dan zelf ook verlof en is het dus drukker voor de overgebleven artsen.
Wist je dat…?
- Ouders van schoolgaande kinderen over attesten beschikken om een kortdurende afwezigheid van school zelf te rechtvaardigen.
- Werknemers van bedrijven met meer dan 50 werknemers vanaf nu drie maal per jaar één dag kunnen thuisblijven omwille van ziekte, zonder hiervoor een doktersbriefje te moeten binnenbrengen.
- Je op zinloosattest.be meer info kan vinden over courante attesten die eigenlijk niet gerechtvaardigd zijn. Zo help je ons om de administratieve overlast te verminderen.
Kraamverlof dr. Hoebeeck
Dokter Liesbeth Hoebeeck is op 27 mei voor de derde keer mama geworden.
Lukas en Sander krijgen er een broertje bij, Robbe.
Tijdens mijn afwezigheid kunt u terecht bij dokter De Valck en bij vervangarts dokter Liagre.
Info griepvaccinatie campagne 2020-2021
Dit jaar zal griepvaccinatie meer dan ooit belangrijk zijn.
Wie komt er in aanmerking?
- Personen met een risico op ernstiger verloop (zwangere vrouwen, chronische zieken, 65-plussers, personen die verblijven in een instelling vb. woonzorgcentrum, kinderen die langdurig aspirine nemen) EN hun huisgenoten
- Personen die werken in de gezondheidssector
- Personen tussen 50 en 65 jaar
Vanaf 15 september tot 15 november kan u met uw voorschrift uw griepvaccin afhalen bij de apotheker. Het vaccin moet in de koelkast bewaard worden. De vaccinatie kan gebeuren vanaf 15 oktober tot 15 december.
Na 15 november zullen de eventuele overblijvende vaccins beschikbaar zijn voor de personen die niet tot de boven vermelde groepen behoren en toch een vaccinatie willen.
Nieuwe wachtpost opent in Wetteren op 6 December !
Heb je een huisarts nodig tijdens het weekend of op een feestdag? Dan kan u vanaf 6 december terecht in de nieuwe huisartsenwachtpost Scheldekracht. Dit is een samenwerkingsverband tussen de artsen van Wetteren, Laarne, Wichelen, Merelbeke, Lochristi, Melle en Destelbergen.
Voor wie? Voor alle inwoners van onderstaande postcodes die dringende medische hulp nodig hebben.
Opgelet : voor niet dringende problemen (vb. sportattesten, herhalingsvoorschriften,…) kan u in de week terecht bij uw vaste huisarts of een huisarts in uw buurt.
Postcodes: 9070 (Destelbergen), 9080 (Lochristi), 9090 (Melle), 9230 (Wetteren), 9260 (Wichelen), 9270 (Laarne), 9290 (Overmere), 9820 (Merelbeke).
Hoe? Bel 1733.
Een onthaalbediende helpt u verder en geeft u een richtuur waarop u naar de wachtpost kan komen. Indien u zich onmogelijk kan verplaatsen, komt een arts ter plaatse.
Waarom? Dankzij deze samenwerking kan je een dokter van wacht vinden op een herkenbare en gemakkelijk te bereiken locatie die de nodige professionele uitrusting voor handen heeft. U wordt geholpen en ontvangen door een onthaalbediende.
Waar? Wegvoeringstraat 73, 9230 Wetteren (aan het ASZ Wetteren)
Wanneer? Vrijdagavond vanaf 18u tot 23u, zaterdag en zondag van 7u30u tot 23u.
Op weekavonden en - nachten (maandagavond tem donderdagavond) kunt u nog steeds een beroep doen op de klassieke wachtdienst van uw gemeente, eveneens via het nummer 1733.
HAIO Dokter Sarah Verdonckt start in de praktijk op maandag 1 oktober 2018
Vanaf maandag 1 oktober start dokter Verdonckt Sarah in de praktijk. Zij zal hier werken als HAIO (huisarts in opleiding) tot en met maart 2020. Voor meer info, zie tabblad "Algemeen"
Griepvaccinaties 2018- 2019 - veelgestelde vragen
gepost op donderdag 30/8/2018
1. Wat is griep? Waarom vaccinatie tegen griep?
Vaccinatie is een goede manier om je tegen griep en vooral tegen de gevolgen ervan te beschermen. Griep of inluenza is een heel besmettelijke ziekte, veroorzaakt door het griepvirus of inluenzavirus. Griep begint meestal plots, met hoge koorts en rillingen. Vaak komt er keelpijn, hoofdpijn, spierpijn en een droge hoest bij. Meestal voel je je erg ziek, maar genees je vanzelf. Bij sommige mensen kan griep echter ernstige gevolgen hebben. Er zijn ook andere infecties die griepachtige symptomen geven, maar je bent er meestal minder ziek van. Jaarlijks krijgt ongeveer een op de tien mensen griep. Elk jaar sterven er ook heel wat personen aan de gevolgen van griep. Als je gevaccineerd bent, is de
kans veel kleiner dat je griep krijgt. Als je toch griep krijgt, word je dankzij de vaccinatie minder ziek en heb je minder kans op complicaties, zoals longontsteking.
2. Voor wie is vaccinatie tegen griep vooral aanbevolen?
Groep 1
• zwangere vrouwen vanaf het tweede trimester van hun zwangerschap
• iedereen die ouder is dan 65 jaar
• alle mensen vanaf de leeftijd van 6 maanden met een chronische ziekte zoals diabetes of van bijvoorbeeld hart, longen, lever, nieren of zenuw- en spierstelsel; ook mensen
die een verminderde weerstand hebben door een andere ziekte of door een behandeling.
• alle personen die in een instelling verblijven, en zeker in een woonzorgcentrum
Groep 2
• Alle personen die in de gezondheidssector werken
Groep 3
• alle mensen die samenwonen met de risicopersonen uit groep 1 of die zorgen voor kinderen jonger dan 6 maanden
3. Wanneer laat ik me het best vaccineren?
Je laat je het best tussen half oktober en half november vaccineren. Ook als griep al in het land is, kan vaccinatie nog zinvol zijn. Het vaccin beschermt pas na enkele dagen.
Na twee weken ben je optimaal beschermd. Het griepvaccin beschermt maar voor één winterperiode.
4. Hoe kan ik me laten vaccineren?
1. Vraag een voorschrift aan je arts.
2. Haal daarmee het vaccin in de apotheek.
3. Ga naar je arts om het vaccin te laten plaatsen. Bewaar het vaccin in de koelkast en zorg dat het niet bevriest, anders wordt het waardeloos. Het is nog beter om het vaccin pas af te halen vlak voor je naar je huisarts gaat om je te laten vaccineren.
Als je behoort tot een van de categorieën waaraan het vaccin wordt aanbevolen (groep 1 en 2), wordt het griepvaccin gedeeltelijk terugbetaald. Het kost dan ongeveer 6 euro. Bij heel wat ziekenfondsen kun je ook nog een terugbetaling aanvragen voor de aankoop van sommige vaccins. Voor mensen die in een woonzorgcentrum verblijven en mensen met een beperking die in een instelling verblijven, is het vaccin gratis in Vlaanderen.
5. Welke bijwerkingen kan het griepvaccin veroorzaken?
Soms treedt op de plaats van de prik (de bovenarm) wat pijn, roodheid of een lichte zwelling op. Dat gaat na enkele dagen vanzelf over.
Klachten als hoofdpijn en koorts zijn zeldzaam, maar kunnen voorkomen.
Allergische reacties komen bijna niet voor. Personen die allergisch zijn voor kippeneiwit, melden dat het best aan hun arts voor ze zich laten vaccineren.
6. Kan ik griep krijgen door het griepvaccin?
Het griepvaccin bevat geen levende virusdeeltjes en kan dus geen griep veroorzaken. Door het spuitje maakt je lichaam wel antistoffen aan. Dat kan soms lichte ongemakken geven, maar je krijgt er geen griep van.
7. Kan ik toch griep krijgen als ik gevaccineerd ben?
Ook als je gevaccineerd bent, kun je griep krijgen.
• Het duurt twee weken voor je lichaam voldoende antistoffen heeft aangemaakt om je te beschermen tegen griep.
• Het vaccin beschermt alleen tegen bepaalde griepvirussen. Als er toevallig een griepvirus opduikt dat niet in het vaccin zit, kun je toch griep krijgen.
• Als je afweersysteem verzwakt is (bijvoorbeeld door ziekte, ouderdom of bepaalde geneesmiddelen), is het mogelijk dat het vaccin minder goed aanslaat en dus ook minder goed beschermt. Je kunt dan toch ziek worden, maar meestal zijn de gevolgen minder erg.
• Het griepvaccin beschermt alleen tegen griep en niet tegen andere virussen die vergelijkbare klachten geven.
www.zorg-en-gezondheid.be