Vaccinatiecampagne najaar 2023: covid en griep

Covid

Volgens het advies van de Hoge Gezondheidsraad is een boosterprik tegen het Coronavirus sterk aanbevolen voor de volgende groepen:

 • Alle 65-plussers
 • Personen die langdurig verblijven in een zorgvoorziening, zoals in de woonzorgcentra
 • Zwangere vrouwen
 • Obese personen (BMI >40)
 • Personen met bepaalde onderliggende gezondheidsproblemen zoals long- of hartaandoeningen
 • Personen met een verzwakte immuniteit
 • Iedereen die werkt in de zorg

Uiteraard kan wie die dat wenst, maar niet tot één van deze prioritaire groepen behoort, zich ook laten vaccineren.

Vaccinatie tegen het Coronavirus is gratis.

Vaccinatie tegen het Coronavirus zal vermoedelijk eind september beschikbaar zijn. Er wordt gevaccineerd met het  nieuwe, aangepaste vaccin Comirnaty XBB 1.5 van Pfizer/BioNTech, wat betekent dat u beschermd zal zijn tegen de stammen die nu circuleren.

Omdat de vaccins tegen het Coronavirus niet in afzonderlijke spuitjes geleverd worden, moeten we de vaccinaties groeperen en zal u dus niet binnen de gewone consultaties gevaccineerd kunnen worden. Momenteel bekijken we hoe we dit het beste kunnen organiseren binnen onze praktijk. Zodra we concretere info voor u hebben, zullen we u deze bezorgen via onze website.

Update: we zullen een vaccinatiemoment organiseren op zaterdag 7 oktober, in de praktijk. Risicopersonen zullen hiervoor binnenkort een uitnodiging ontvangen met een link om zich in te schrijven. Vaccinatie zal dan gebeuren na afspraak, in onze eigen praktijk. Er is maar een heel kort tijdslot voorzien, je kan op dit moment geen andere vragen stellen / voorschriften laten verlengen /... Vergeet je elektronische identiteitskaart niet voor registratie van het vaccin! Draag makkelijke kledij, zodat je vlot je arm kan bloot maken.

Meer informatie over deze najaarscampagne vindt u terug op www.laatjevaccineren.be.


Griep

Voor de griepvaccinatie gelden dezelfde doelgroepen als voorgaande jaren:

De eerste groep zijn personen met risico’s op complicaties. Hieronder vallen: 

 • Iedereen vanaf 65 jaar 
 • Alle patiënten vanaf de leeftijd van zes maanden die lijden aan een onderliggende chronische aandoening, ook wanneer die gestabiliseerd is, van de longen, het hart, de lever of de nieren, aan metabole aandoeningen (inclusief diabetes), aan neuromusculaire aandoeningen of aan immuniteitsstoornissen en mensen met een BMI van 40 of hoger 
 • Mensen die in een instelling verblijven 
 • Zwangere vrouwen, ongeacht de fase van de zwangerschap 
 • Kinderen vanaf zes maanden tot achttien jaar die een langdurige aspirinetherapie ondergaan 

De tweede groep waarvoor de HGR de griepvaccinatie aanbeveelt, zijn mensen die werken in de gezondheidssector, ongeacht of dat binnen of buiten een zorginstelling is.  

De derde groep bevat ten slotte mensen die onder hetzelfde dak leven als iedereen uit groep 1 en als kinderen jonger dan zes maanden zonder risicofactoren, waarvan de moeder geen griepvaccin kreeg tijdens de zwangerschap

U kan, indien u dit wenst, een griepvaccin kopen bij de apotheek. Hiervoor is sinds enkele jaren geen voorschrift meer nodig. U brengt het vaccin met u mee naar de praktijk om het laten toedienen. In tussentijd bewaart u het in de koelkast.

Toediening kan vanaf 15 oktober tot 15 december.

Toediening kan gebeuren op de raadpleging (u maakt een afspraak voor elke persoon die wenst te komen)